Támogatott lakhatást nyújtó otthonaink

Az általunk létrehozott támogatott lakhatású otthonokba azok az értelmi akadályoztatással élő, illetve halmozottan fogyatékos emberek helyezhetők el, akik önálló életre képtelenek, ugyanakkor önmaguk ellátására képesek és nem igényelnek állandó felügyeletet és ellenőrzést.

A támogatott lakhatású otthon közösségi alapú szolgáltatásokhoz tartozik. A településen belül elhelyezkedő,  kiscsoportos, családi körülményeket imitáló lakókörnyezetet  jelent. Családi ház vagy polgári ház, a településen élő lakossághoz hasonló épületben. Egyesületünk első házai állami gondozásban felnövekedett, családi háttérrel nem rendelkező értelmi fogyatékos fiataloknak jöttek létre. 2015 óta fogadunk családi háttérből érkezőket is.

Kis létszámmal lehetőséget biztosít az önálló életvezetés viszonylag magas szintjére, privát szférát biztosít, ugyanakkor állandó segítséget és gondozást nyújt.

A feladata a lakók teljes ellátásának biztosítása, 24 órás hideg- meleg víz és fűtésszolgáltatás, ápolási, gondozási feladatok. Egy szobában 1-2 fő lakik. Az otthon működtetésének célja a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeinek normalizálása, a nem fogyatékos kortársaihoz való közelítés elősegítése, a sérült ember által is megélhető teljesebb élet lehetőségének megteremtése. Az emberi személyiség kiteljesítése a keresztény értékrend alapján, a szeretet segítségével. A gondozottak itt nem fogyatékos társaikéhoz hasonló körülmények között, hasonló módon, hasonló tiszteletben, bánásmódban részesülve az ép emberekével közös világban, ehhez minél több szálon kapcsolódva élnek.

A hasonló életmód és bánásmód egyrészt személyiségük, emberi jogaik, személyes igényeik kívánságaik messzemenő figyelembevételt jelent, másrészt azt a célt, hogy kialakuljon bennük az egyéni lehetőségeikhez képest a legnagyobb önállóság, a felelősség vállalás és részvétel saját maguk ellátásában, környezetük alakításában, rendbe tartásában.

Négy házunk van és összesen 30  fő van ellátásban. Napsugár lakóotthon: Működési engedélyt 2001.január 1- én kapta , 8 férőhelyes. Harangvirág lakóotthon: Működési engedélyt 2005. Szeptember 21-én kapta 8 fő férőhelyes. Reményház támogatott lakhatás Működési engedély: 2015. december 22-én kapta 8 fő férőhelyes. Ernyőház támogatott lakhatás Működési engedélyét 2016 szeptemberben kapta meg, 6 fő férőhelyes

Jelentkezési lehetőség: Bíró-Oláh Ágnes szakmai vezetőnél

5650 Mezőberény, Petőfi u. 54 alatt.

Pic